Sök
Stäng denna sökruta.
SMÅLAND of SWEDEN
Småhus i trä
Foto: Canva

Smålands pittoreska småstäder och charmiga tätorter

Småland bjuder på en härlig blandning av pittoreska småstäder, charmiga tätorter och vacker natur. Här finns något för alla, oavsett om du är ute efter en aktiv semester, en kulturell upplevelse eller en avkopplande weekendresa.

Småland må till stor del bestå av skogar, berg och sjöar men här finns en härlig blandning av pittoreska småstäder och charmiga tätorter. Vill du uppleva historia, kultur och shopping så finns det mycket att erbjuda.

Städer med historia och kultur

Småland består av tre län, Kalmar, Kronoberg och Jönköpings län med sina respektive residensstäder. Jönköping, som är Smålands största stad med omkring 100 000 invånare, bjuder på shopping, nöjen och ett vackert läge vid Vätterns strand. I mitten av Småland hittar vi Kronobergs residensstad Växjö med en vacker domkyrka, mysiga gränder och ett stort utbud av butiker och restauranger. Vid Smålandskusten ligger Kalmar, en historisk stad, som bjuder på vackra Kalmar slott och en charmig stadskärna med ringmur. Här kan du även ta dig över Kalmarsundsbron till solen och vindarnas ö – Öland.

Bland de mindre städerna med historia och kultur så är Nässjö en järnvägsknutpunkt med en intressant järnvägshistoria och ett välrenommerat museum och Eksjö är en charmig medeltida stad med välbevarade trähus och en pittoresk stadskärna.

Smålands största städer

 1. Jönköping
 2. Växjö
 3. Kalmar
 4. Västervik
 5. Värnamo
 6. Oskarshamn
 7. Nässjö
 8. Ljungby
 9. Tranås
 10. Vetlanda
 11. Nybro
 12. Älmhult
 13. Eksjö
 14. Gislaved
 15. Alvesta
 16. Bankeryd
 17. Vimmerby
 18. Lindsdal
 19. Hultsfred
 20. Sävsjö

Tips

 • Planera din resa i förväg: Bestäm dig för vilka städer och tätorter du vill besöka och boka boende i god tid.
 • Ta dig runt med bil eller kollektivtrafik: Småland har ett välutbyggt nät av bussar och tåg.
 • Upplev den småländska naturen: Vandra, cykla eller paddla kajak i Smålands vackra natur.
 • Prova på småländsk mat: Småland har en rik matkultur med många traditionella rätter.
 • Ta med dig en dialektbok: Om du inte kan prata småländska, kan du alltid läsa en dialektbok och lära dig några nya ord och fraser.

Välkommen till Småland!

Emaljmugg Småland på sten

Missa inte din rabattkod på 10%

Ta del av vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuella och kommande produkter, erbjudanden, tävlingar samt tips och inspiration om Småland.

Picture of Annicka

Annicka

Småland of Sweden lanserades 2022. I webbutiken hittar du kläder och accessoarer med snygga Smålands-tryck. Våra produkter är perfekta för dig som älskar Småland. Kläderna finns i härliga färger och storlekar som passar för hela familjen.

Läs mer på Smålandsbloggen