Sök
Stäng denna sökruta.
SMÅLAND of SWEDEN
Glasblåsning i det småländska glasriket
Foto: Canva

Glasriket – en fantastisk värld av glas och unik historia i Småland

I Smålands djupa skogar, omgiven av sjöar och böljande landskap, glittrar Glasriket som en gnistrande skatt. Här har glasblåsningstraditionen levt vidare i generationer, och skapat en unik kultur av kreativitet och innovation.

Glasriket är den officiella benämningen på ett område i Småland som sedan 1700-talet känt för en omfattande glasindustri. Glasriket, där det genom tiderna funnits ett hundratal glasbruk, är ett samarbete mellan Emmaboda, Lessebo, Nybro och Uppvidinge kommuner.

Upplev Glasriket genom att följa den slingrande vägen och upptäck små glasbruk och ståtliga glasbruk, mysiga butiker och gallerier fyllda av gnistrande skatter. Varje bruk har sin egen historia och unika stil, och bjuder på en fascinerande inblick i glasblåsningens magiska värld.

Upplev glasblåsning på nära håll

Se skickliga glasblåsare forma glödande glasmassa till vackra vaser, skulpturer och konstverk. Lär dig om traditionella tekniker och innovativa experiment, och känn värmen från glasugnen och fascinationen av flytande glas.

Du kan själv prova på glasblåsning. Under ledning av erfarna glasblåsare kan du skapa ditt eget unika mästerverk att ta med dig hem. En perfekt souvenir från en oförglömlig resa.

En magisk upplevelse för alla

Förutom glasblåsning finns det mycket mer att uppleva i Glasriket. Vandra i den vackra naturen, besöka museer och gallerier, njut av god mat och dryck på mysiga caféer och restauranger, och hitta unika hantverk i charmiga butiker.

Glasriket är en perfekt destination för alla, oavsett ålder eller intresse. En resa hit är en magisk upplevelse som väcker nyfikenhet, kreativitet och inspiration.

Glasrikets kända glasbruk

Kosta Boda, Orrefors, Skrufs glasbruk, Målerås glasbruk och Boda Glasbruk är några av de mest kända glasbruken i Glasriket. Bland övriga finns bland annat Pukebergs glasbruk, Johansfors glasbruk, Sandviks glasbruk och Älghults glasbruk.

Tips

Här är några tips på saker att göra i Glasriket:

  • Prova på glasblåsning: Upplev glädjen i att skapa ditt eget unika glasföremål.
  • Besök museer och gallerier: Glasriket Museum i Växjö och The Glass Factory i Bodafors är två exempel.
  • Prova på hyttsill: Hyttsill är en tradition “sen gamla dar” och då liksom nu bjuds det på bastant och småländsk mat: salt sill, knaperstekt fläsk, isterband och bakad potatis. Självklart avslutas måltiden med småländsk ostkaka.
  • Vandra i den vackra naturen: Glasriket ligger i Smålands vackra skogar och sjölandskap.
  • Njut av god mat och dryck: Glasriket har många mysiga caféer och restauranger.
  • Hitta unika hantverk: Glasriket har många charmiga butiker som säljer hantverk av hög kvalitet.

Ett besök i en glashytta med hyllsill i Glasriket kan jag varmt rekommendera. Fantastiskt att få se hur ett mästerverk i glas växer fram. Besök gärna glasriket.se eller ladda hem appen Ditt Glasrike för mer information.

Emaljmugg Småland på sten

Missa inte din rabattkod på 10%

Ta del av vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuella och kommande produkter, erbjudanden, tävlingar samt tips och inspiration om Småland.

Picture of Annicka

Annicka

Småland of Sweden lanserades 2022. I webbutiken hittar du kläder och accessoarer med snygga Smålands-tryck. Våra produkter är perfekta för dig som älskar Småland. Kläderna finns i härliga färger och storlekar som passar för hela familjen.

Läs mer på Smålandsbloggen