Sök
Stäng denna sökruta.
SMÅLAND of SWEDEN
Prinsesstårta eller massipantåta som vi säger i Småland
Foto: Canva

Fira fössta tossdan i mass – Smålands nationaldag

Den 7 mars 2024 firas Fössta tossdan i mass – en inofficiell men ack så kär tradition för många smålänningar. Dagen instiftades 2010 för att hylla den småländska dialekten och dess unika uttal.

Småländskan är en av Sveriges mest älskade dialekter, och det med all rätt. Den är rik, melodisk och full av humor. Den har en alldeles egen rytm och tonfall som skiljer sig från alla andra svenska dialekter.

Dialekten som förenar

Småländskan är inte bara ett språk, det är en del av identiteten för många smålänningar. Den är en källa till stolthet och gemenskap. Oavsett var i Småland du kommer ifrån kan du känna dig hemma när du hör någon prata dialekt.

Det är lätt att älska småländskan. Den är charmig, uttrycksfull och full av liv. Den har en förmåga att fånga både glädje och sorg på ett unikt sätt.

Smålands nationaldag

Fössta tossdan i mass är Smålands nationaldag. Käka massipantåta och ta tillfället i akt att prata på din bredaste smålandsdialekt. Var stolt över din dialekt och visa världen hur vacker och unik den är!

Glad fössta tossdan i mass!

Tips!

Baka din egen massipantåta, eller prinsesstårta som det också heter. Hos Arla hittar du ett recept som ser smarrigt ut!

Emaljmugg Småland på sten

Missa inte din rabattkod på 10%

Ta del av vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuella och kommande produkter, erbjudanden, tävlingar samt tips och inspiration om Småland.

Picture of Annicka

Annicka

Småland of Sweden lanserades 2022. I webbutiken hittar du kläder och accessoarer med snygga Smålands-tryck. Våra produkter är perfekta för dig som älskar Småland. Kläderna finns i härliga färger och storlekar som passar för hela familjen.

Läs mer på Smålandsbloggen