Sök
Stäng denna sökruta.
SMÅLAND of SWEDEN
Carl von Linné har namngivit smålands landskapsblomma linnéa
Foto: Canva

Carl von Linnés älskade blomma och Smålands landskapsblomma – Linnéa

I Smålands djupa skogar, bland mossa och stenar, blommar den lilla men vackra linnéan.

Denna ömtåliga blomma, med sina ljusrosa kronblad och doftande ståndare, har en speciell plats i Smålands hjärta. Den är inte bara landskapets blomma, utan bär också på en fascinerande historia kopplad till den världsberömda botanisten Carl von Linné.

Carl von Linnés älskade blomma

Linnéan, eller Linnaea borealis som den heter på latin, fick sitt namn av Carl von Linné själv. Han var en stor naturälskare och botaniker som föddes i småländska Råshult. Linnéan var en av hans favoriter och han beskrev den som “Sveriges allra vackraste och älskligaste ört”.

Linnéan blev Smålands landskapsblomma år 1907. Den symboliserar landskapets vackra natur och Carl von Linnés arv. Linnéan är en ödmjuk blomma som trivs i skuggiga och steniga miljöer, precis som Småland. Den representerar styrka och tålighet, egenskaper som ofta förknippas med småländska folket.

Var kan man hitta linnéan?

Linnéan blommar från maj till juli och kan hittas i skogsgläntor, på steniga backar och i mossar. Den är vanligast i södra och mellersta Sverige, men kan också hittas i norra Sverige.

Linnéan är en fridlyst blomma i Sverige. Det innebär att det är förbjudet att plocka den. Om du vill beundra linnéan, gör det i dess naturliga miljö och lämna den i fred.

Här är några tips på hur du kan njuta av linnéan:

  • Vandra i skogen: Leta efter linnéan i skogsgläntor och på steniga backar.
  • Besök en botanisk trädgård: Många botaniska trädgårdar har linnéan i sina samlingar.
  • Läs om linnéan: Det finns många böcker och webbsidor om linnéan och dess historia.

Linnéan är en vacker och symbolisk blomma som har en speciell plats i Smålands hjärta. Den är en påminnelse om Carl von Linnés arv och den vackra natur som finns i Småland.

Vårda linnéan och njut av dess skönhet!

Emaljmugg Småland på sten

Missa inte din rabattkod på 10%

Ta del av vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuella och kommande produkter, erbjudanden, tävlingar samt tips och inspiration om Småland.

Picture of Annicka

Annicka

Småland of Sweden lanserades 2022. I webbutiken hittar du kläder och accessoarer med snygga Smålands-tryck. Våra produkter är perfekta för dig som älskar Småland. Kläderna finns i härliga färger och storlekar som passar för hela familjen.

Läs mer på Smålandsbloggen