Sök
Stäng denna sökruta.
SMÅLAND of SWEDEN
Blå Jungfrun

Blå Jungfrun – den mytomspunna ön med legender och mystik

I Kalmarsunds glittrande vatten, omgiven av hav och himmel, ligger den mytomspunna ön Blå Jungfrun. Nationalparken Blå Jungfrun är en unik plats med en fascinerande historia och en rik natur. Ön har varit bebodd sedan vikingatiden och har bevarat en orörd natur med sällsynta växter och djur.

Blå Jungfrun, som i folkmun ofta kallas Blåkulla, har länge varit en ö av legender och mystik. En av de mest kända legenderna är att häxor från hela Sverige samlas på ön vid påsk. Legenden säger att häxorna rider på kvastskaft eller flyger på djur till Blåkulla för att dansa med djävulen.

En unik natur

Blå Jungfrun är en av Sveriges 30 nationalparker och har en unik natur med branta klippor, grottor, gräsmarker och skogar. Ön är hem för en mängd sällsynta växter och djur, bland annat fjärilar, orkidéer och havsfåglar.

Att besöka Blå Jungfrun är en magisk upplevelse. Du kan vandra på öns stigar, bada i det klara vattnet, besöka grottorna och beundra den fantastiska utsikten över Kalmarsund. Ön är en perfekt plats för att koppla av och njuta av naturen och lugnet.

Hur tar man sig till Blå Jungfrun?

Det går reguljära båtturer till Blå Jungfrun från inre hamnen i Oskarshamn under sommaren och båtturen dit tar ungefär en timme.

Tips på saker att göra på Blå Jungfrun:

 • Vandra på öns stigar.
 • Bada i det klara vattnet.
 • Besöka grottorna.
 • Beundra den fantastiska utsikten över Kalmarsund.
 • Läs om öns historia och legender.

Blå Jungfrun är en magisk plats med en fascinerande historia och en rik natur. Ön är en perfekt destination för alla som vill uppleva något unikt och spännande.

Här är några intressanta fakta om Blå Jungfrun:

 • Ön är 21 hektar stor.
 • Den högsta punkten på ön är 86 meter över havet.
 • Ön har varit bebodd sedan vikingatiden.
 • Blå Jungfrun blev nationalpark år 1926.
 • Ön är en av Sveriges 30 nationalparker.
 • Blå Jungfrun är en populär destination för turister och naturälskare.
Stenstrand på Blå Jungfrun
Foto: Amanda Hedberg

Jag har ännu inte haft nöjet att besöka Blå Jungfrun men det ser onekligen ut som en trevlig dagsutflykt. Tänk dock på att inte plocka med dig några stenar hem. Enligt sägnen så bringar det otur att ta med stenar från ön. Varje år får Oskarshamns kommun stenar sända med posten från besökare som vill att stenarna ska återlämnas till ön. Kanske ligger det någon sanning i sägnen…

Småland of Sweden

Missa inte din rabattkod på 10%

Ta del av vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuella och kommande produkter, erbjudanden, tävlingar samt tips och inspiration om Småland.

Småland of Sweden

Småland of Sweden är en webbutik med bas i natursköna Kristdalabygden. Här hittar du kläder, accessoarer och lite annat smått och gott med tema Småland. Vi smålänningar är flitiga, fantasifulla och företagsamma och står för det som är äkta och genuint. Vi har mycket att vara stolta över i Småland och det vill vi att våra produkter ska visa. Välkommen i Smålandsfamiljen!

Läs mer på Smålandsbloggen